Afhængigheder

I kategorien ”afhængigheder” kan du læse mere om forskellige typer af afhængighed. For eksempel afhængig af træning, mad, alkohol osv. Du bør læse med her, hvis du for eksempel gerne vil være klogere på en bestemt type afhængighed, hvad den betyder, hvorfor den er opstået og evt. hvordan den kan afhjælpes.

Hvad er afhængighed?

Afhængighed bruges typisk til at beskrive en form for besættelse, psykisk eller fysisk behov eller tvang. Afhængighed er i mange tilfælde et ustyrligt behov for:

- Mad

- Alkohol

- Sex

- Stoffer

- Gambling

Hvornår er man afhængig?

Hvis man kan svare ja til tre ud af de følgende seks afhængighedskriterier fra WHO, så har man udviklet en afhængighed:

- Fysisk eller psykisk trang til for eksempel alkohol, mad, træning osv.

- Nedsat evne til at kontrollere indtagelsen, mængden, brugen osv.

- Abstinenssymptomer

- Fortsat brug/misbrug på trods af, at man ved, at et vedblivende brug er skadeligt

- Den mulige afhængighed spiller en for stor rolle ift. tidsforbrug og prioritering af dagligdagen/livet

- Et stigende forbrug over en længere periode (også kaldt for toleranceudvikling)

Mere om afhængighed

De fleste af os forbinder afhængighed med stoffer og alkohol, men der er mange andre ting, som du også kan være afhængig af. Det kan for eksempel være sociale medier, arbejde og sex. Når du er afhængig, ligger der ofte et personligt problem bag. Du bør gå i behandling så tidligt som muligt, hvis du tror, du er afhængig af noget. Det vil gøre, at du nemmere kan komme ud af din afhængighed igen.

Der er en lang række forskellige ting, som du kan være afhængig af. De fleste er klar over, at du kan være afhængig af alkohol og stoffer. Der er dog ikke lige så mange, der er klar over, at du også kan være afhængig af sex, mad eller det at købe ting. Mange af disse former for afhængighed er heller ikke officielt anerkendt.

Når der ikke er så stor viden om, at der findes så mange forskellige former for afhængighed, betyder det, at dem, der lider af det, går og føler sig forkerte. De tror, at det bare handler om, at de skal tage sig sammen. Alle andre kan jo godt lade være med til at spise sukker hele tiden eller at købe en masse ting, som de hverken har råd til eller brug for.

Det kan være endnu sværere for dem, der lider af en form for afhængighed, som de faktisk bliver hyldet for af andre. Det er for eksempel dem, der er afhængige af at træne eller af at arbejde meget. Begge dele er usundt for både krop og sind, men fordi vi i vores samfund ser dem som nogle ekstra seje mennesker, kan de nå at komme meget langt ud, inden de får hjælp.

 Afhængighed dækker ofte over personlige problemer

Mange former for afhængig handler om, at du gerne vil slippe for at forholde dig til dine personlige problemer. Du får et kick af din afhængighed, der gør, at du i et kort øjeblik ikke behøver at tænke på det, der gør dig ked af det. Det skyldes, at din afhængighed trigger det center i hjernen, der kommer med belønningsstoffer. Derfor føles det så rart, når du gør det, som du er afhængig af.

Fælles for alle former for afhængighed er dog, at du bagefter vil have det endnu værre. Afhængigheden er kun en meget kortsigtet løsning, men en som det kan være meget svært at komme ud af selv.

Hvis du for eksempel lider af købemani, vil du gå ud og købe noget for at få det godt. Men mange med købemani bruger så mange penge på deres mani, at de er nødt til at tage dyre forbrugslån eller måske ligefrem stjæle penge for at kunne finansiere den.

Nogle former for afhængighed kan være fysisk baserede

Det er ikke alle former for afhængighed, der bunder i personlige problemer eller overhovedet starter med dem. Nogle af dem starter med og er rent fysiske. Det kan for eksempel være, hvis du er afhængig af næsespray.

Næsesprayen giver dig lindring, når du er forkølet eller har høfeber. Sprayen virker på den måde, at den får slimhinderne i din næse til at trække sig sammen. Hvis du bruger den i mere end syv dage, vil den dog virke modsat og få dine slimhinder til at udvide sig. Derfor føler du, at du bliver ved med at være stoppet i næsen og skal derfor bruge mere og mere næsespray, før det virker.

For nogle, der er afhængige af sukker, er forklaringen så banal, at deres blodsukker er ustabilt. Det giver en stor lyst til søde sager. Når du spiser sukker, vil du blive ved med at have et ustabilt blodsukker, fordi sukkeret i sig selv bidrager til det.

Behandling af afhængighed

Det er vigtigt, at du går i behandling for din afhængighed. Jo tidligere du gør det, des nemmere vil det være for dig at komme ud af den igen. Hvis du har en fysisk afhængighed, kan du tale med din læge om det. Er du afhængig af næsespray, skal du holde op med at bruge den. Hvilket kan være svært, fordi det er ubehageligt, hvis du ikke kan trække vejret gennem næsen.

Ved former for afhængighed, der har rod i personlige problemer, vil det hjælpe dig at tale med en psykolog eller en terapeut om dine problemer. I nogle tilfælde kan det være nok, at der bliver taget hånd om de personlige problemer, der ligger til grund for din afhængighed. I andre tilfælde vil du have brug for, at I også taler om din afhængighed.

Hvis du for eksempel er afhængig af mad, kan det være vigtigt, at I analyserer, hvornår du har lyst til mad, og hvilken form for mad det er.

Kan jeg selv komme af med min afhængighed?

Det kan være svært for dig at komme af med din afhængighed på egen hånd. Den er skabt over lang tid og er meget indgroet i din hverdag. Det kan derfor være svært for dig at overholde de aftaler, som du laver med dig selv – og ikke mindst at acceptere de nederlag, der højst sandsynligt kommer til at være undervejs.

Hvis du gerne vil starte med at prøve at komme ud af din afhængighed på egen hånd, handler det netop om, at du får analyseret, hvorfor du er afhængig. Keder du dig? Er du ked af noget? Hvornår er det, at trangen til at udføre din afhængighed dukker op?

Derefter kan du gå i gang med at arbejde med din afhængighed på egen hånd. Hvis du lider af arbejdsnarkomani, fordi du keder dig, når du er alene hjemme, skal du altså finde noget andet at lave. Eller acceptere, at nogle gange er livet kedeligt, men at det faktisk er godt alligevel.

Læs artiklerne herunder og bliv klogere på afhængighed

Afhængig af mad

Spiser du, når du er ked af det, stresset, eller på andre tidspunkter, hvor du er i dine følelsers vold? Så er det meget muligt, at du er afhængig af mad. I det tilfælde skal du identificere, hvilke fødevarer d... Læs mere...
afhængig af næsespray

Afhængig af næsespray

Næsespray kan give dig luft i næsen, når din næse er stoppet. Hvis du bruger den for længe, vil den dog få dine slimhinder til at udvide sig, din næse vil føles stoppet, og du vil skulle bruge større og større ... Læs mere...
Afhængig af sex

Afhængig af sex

Hyperseksualitet og sexafhængighed ses både hos mænd og kvinder. Det kommer til udtryk ved et grænseløst behov for at have sex, der kommer til at dominere alt andet i dit liv.... Læs mere...
Afhængig af sociale medier

Afhængig af sociale medier

Som med alle andre emner kan du også blive afhængig af sociale medier. I det tilfælde vil det have taget så meget overhånd, at du går glip af andre ting i dit liv, fordi du skal være på de sociale medier.... Læs mere...
Afhængig af sukker

Afhængig af sukker

Det er endnu ikke bevist, at du kan være afhængig af sukker. Ikke desto mindre er der mange, der døjer med, at de spiser alt for meget sukker. Du kan komme den overdrevne sukkertrang til livs ved at sørge for a... Læs mere...
Arbejdsnarkomani

Arbejdsnarkomani

Det er hverken godt for dig eller din arbejdsplads, hvis du lider af arbejdsnarkomani. Du kommer til at gå glip af oplevelser i dit privatliv og vil med høj sandsynlighed gå ned med stress. På arbejdspladsen er... Læs mere...
Købemani

Købemani

Sygdommen købemani bør tages meget alvorligt, da den i mange tilfælde ødelægger både din økonomi og dit forhold til dine nærmeste.... Læs mere...
Træningsafhængighed

Træningsafhængighed

Hvis du tilsidesætter venner og familie for at kunne komme til at træne, er der risiko for, at du lider af træningsafhængighed. Ofte bliver træningen brugt som en flugt fra et problem, men kan ende med at blive... Læs mere...