Annonce: Aldrig nogensinde har vi brugt computere, tablets, mobiler og mange andre elektroniske enheder på arbejdspladsen. Faktisk arbejder de fleste af os foran en skærm hver dag, og flere af os sidder klistret til skærmen hver dag.

Det kan give irriterende gener som træthed, hovedpine, migræne og generel ømhed i hovedet. Ikke nok med at det er irriterende, nedsætter det også produktiviteten – hvilket er en af de vigtigste faktorer for at præstere på arbejdspladsen.

Derfor er det vigtigt at finde et godt middel mod de mange timer foran skærmen. I denne artikel, vil vi fremhæve to løsninger, som begge har en bevist virkning for at kunne lindre de mange irriterende gener.

Briller mod blåt lys

I alle de elektroniske skærme vi bruger i dagligdagen, udskilles der blåt lys. Det blå lys er med til at danne farverne på skærmen, men er samtidigt rigtigt godt til at lyse hele skærmen op. Det blå lys kan sammenlignes med en slags kopi af naturligt lys, hvilket er hvorfor det er farligt. Ved at optage blåt lys, udskilles der nemlig melatonin. Melatonin er et super vigtigt stof for ens krop og velvære. Hvis man har et lavt melatonin niveau, vil man opleve en ringere søvn kvalitet, hovedpine, ømhed – og værst af alt, viser flere studier at det kan kædes sammen med kræft.

Derfor er det opfundet skærmbriller mod blåt lys. Disse går ind og mindsker det optagne blå lys, igennem et blå lys filter. Dette er en kæmpe fordel, hvis man arbejder foran en skærm dagen lang. Efter blot en måneds brug, vil man opleve en langt bedre søvn, færre hovedpiner, mindre ømhed og generelt et bedre velvære.

Man bør dog være opmærksom på, hvilke skærmbriller man vælger. Skærmbriller er et bredt udtryk for briller man bør bruge foran skærmen, hvorimod det er glasset der bestemmer, hvornår de bør bruges, og hvor meget blåt lys de fjerner. Briller med klare glas, nedsætter blåt lys med ca. 40% og er beregnet til dagsbrug. Derimod findes der også briller med orange glas, som man kender fra skibriller. Disse nedsætter de blå lys med helt op til 70% og bør udelukkende bruges når solen er gået ned.

Hvis man har store problemer med søvnbesvær og hovedpine, bør man vælge at have begge briller. Er man dog bedre til at lægge telefonen fra sig inden sengetid, er det helt fint udelukkende med et par briller til arbejdssituationer foran skærmen.

Brug altid Night-shift funktionen

De fleste af os oplever søvnproblemer, da vi bruger en telefon, tablet eller pc lige inden sengetid. Selvfølgelig er det en rigtig dårlig ide, da man derved vil have langt svære ved at falde i søvn, da ens melatonin niveau vil være lavere. Kan man ikke lægge telefonen fra sig helt, er der dog heldigvis en ”night-shift” funktion i flere smartphones, som f.eks iPhone. Denne kan man sætte til automatisk at være aktiv mellem f.eks 22 og 7 om morgenen.

Ligeledes findes denne funktion i mange andre typer skærme, som ens TV, computerskærmen eller i ens bærbare computer.