Sygdommen købemani bør tages meget alvorligt, da den i mange tilfælde ødelægger både din økonomi og dit forhold til dine nærmeste.

Vi kender vist alle det at få svinget lidt for meget med dankortet, når vi er ude at shoppe. Mange kvinder beskyldes af deres omgivelser for at være shopaholics, men det er heldigvis de færreste af dem, der er det.

Købemani handler nemlig ikke bare om, at du køber mange ting. Det handler om, at du ikke kan lade være med at købe sko, tøj, tasker, tilbehør til boligen og andre ting, som du ikke har brug for. Selvom du ikke har pengene, bliver du ved med at købe, fordi det giver dig et sus at gøre det.

Købemain er ikke en anerkendt sygdom

Et af de største problemer ved købemani er, at det ikke er en anerkendt sygdom. Det gør dels, at ofrene ikke kan få hjælp til at stoppe, dels at omgivelserne er uoplyste og dermed meget uforstående over for, at du ikke bare kan lade være.

Men fordi det netop er en mani og ikke bare handler om, at du er usædvanligt glad for f.eks. at købe tøj, kan sygdommen få nogle meget vidtrækkende konsekvenser. Mange med købemani er gode til at skjule for deres omgivelser, hvor meget de egentlig køber. De tager forbrugslån for at kunne finansiere deres køb og flytter penge rundt mellem forskelle konti for at sløre købene.

Dette bedrag over for særligt dem, der er tæt på dig, kan i nogle tilfælde føre til, at du bliver skilt, eller at nære venner eller familiemedlemmer bryder med dig. Det er derfor en sygdom, der skal tages alvorligt.

Så mange lider af købemani i Danmark

Det er svært at sige præcist, hvor mange der lider af købemani i Danmark, når der ikke er tale om en anerkendt sygdom. Hvis man overfører undersøgelser fra udlandet til Danmark, vil det svare til, at cirka 300.000 danskere lider af købemani.

Fordi der ikke er tale om en anerkendt sygdom, kan du ikke få tilskud til at komme i behandling. Der findes dog flere private behandlingssteder rundt om i landet, hvor de kan hjælpe dig.

Related Posts