Dette indhold er sponsoreret.
Kaffe er en skøn del af manges hverdag. Følelsen af en brandvarm, velsmagende kop kaffe er svær at slå. Hvad end du foretrækker espresso, latte eller sort filterkaffe, så er smagen en essentiel del af oplevelsen. Alligevel kan den rigtige kværning godt gå forbi de fleste, selvom korrekt kværning er meget vigtig for både kaffens smag og aroma. Mangler du en god kaffekværn, så kan den bedste kaffekværn i test give dig en kværn af høj kvalitet til en billig pris.
Kaffetypen er vigtig for graden af kværning
Som du nok allerede ved, så er kaffetypen afgørende for, hvordan din kaffe skal kværnes. Da der findes mange forskellige måder at lave sin kaffe på, er det også vigtigt at have styr på den passende type af formaling. Skal du have kaffe fra en stempelkande, så skal dine bønner have en grov formaling, så du får meget store partikler. Derimod skal espresso bønner være meget fint malet, så der kan skabes en stærk, smagfuld kaffe. Med filterkaffe skal bønnerne have en grovhed et sted imellem de to foregående typer. Får din kaffe ikke den rigtige kværning i forhold til kaffetypen, kan aromaen og smagen af de kaffe føles anderledes eller helt forkert. Derfor kan det give godt at sætte sig ind i den type af kaffe, som du skal lave.
Brug din kaffekværn rigtigt
Alt efter hvilken slags kværn du bruger, er der også forskellige fremgangsmåder, når der skal males kaffebønner rigtigt. Typerne er mange, men det er heldigvis ikke så svært, som det kan lyde. En bladkværn er den mest udbredte type af kaffekværn. Her er der tale om en mekanisk, ofte elektrisk, kværn, der smadrer kaffebønnerne med en skarp propel. Det er helt simpelt den tid, du kværner i, som afgør malingsgraden. Du kan købe mere avanceret kværne, hvor du kan indstille tiden efter formaling direkte. Andre typer af kaffekværne er burr-kværne, hvor du indstiller på grovheden gennem afstanden imellem kværnens klinger. Her kan der eksperimenteres meget med graden af finhed for din kværning. Ellers findes den klassiske kaffemølle, hvor der kværnes med håndsving. På denne type af kværn kan der ikke indstilles på finheden, men resultatet er ofte stadig solidt til almindelig filterkaffe.
Kværn efter forbrug
Du kværner dine kaffebønner for at give den bedste aroma og smag, da smagsstofferne er friske og nyligt frigivet efter en kværning. Kaffebønnerne har endnu ikke været udsat for en længerevarende oxidering, og de har derfor ikke tabt store dele af deres smag. Det er derfor også vigtigt at du ikke kværner for mange bønner ad gangen. Nu længere de kværnede bønner får lov at ligge, nu mere smag går tabt. Lad derfor kun dine malede bønner ligge i højst et par dage, inden du nyder dem i en god kop kaffe.