Livet går dets naturlige gang, og vi bliver alle ældre. Men hvordan sikrer man egentlig en god og stabil livskvalitet gennem hele livet? Det er der mange svar på, men et af dem er faktisk at gøre vores kroppe i stand til at gå gennem livet uden mærkbare komplikationer – både fysisk og mentalt. Kan man det? Ja, det kan man faktisk ved at styrketræne.
Klik her for at se markedet bedste udstyr til styrketræning i hjemmet!
Styrketrænings betydning for oplevet livskvalitet
En meta-analyse, som er en analyse af flere studier for at sammenfatte et samlet billede, har konkluderet, at styrketræning forbedrer styrke og fysisk kapacitet hos ældre. Det vil sige, at de ældre får sundere knogler, bliver stærkere, forebygger reduktion af muskelmasse som følger af alder og kan generelt fuldføre de fysisk gøremål, der er i hverdagen. Det kan eksempelvis være at gå på trapper, samle noget op fra gulvet eller lignende. Men det er ikke de eneste effekter. De konkluderede også, at fysisk aktivitet øger de ældres selvværd (på engelsk Self-efficacy). Self-Efficacy kan betegnes som et menneskes mestringstillid. De ældre oplever altså, at de i højere grad har tillid til, at de kan mestre livet og dets fysiske krav, hvilket i sidste ende øger deres selvværd. Det får den betydning, at fysisk aktivitet og træning både øger de ældres fysiske formåen men også deres livskvalitet. Ydermere lægger motion også op til socialt samvær, hvorfor det er oplagt at træne i fællesskab – hvad enten det er i hjemmet, i det offentlige rum eller på plejehjem.
Hvad skal vi gøre?
Det er ikke den store forskel på ældre og alle andre aldersgrupper. Ældre bør træne præcis som alle andre. I ovenstående studie forslår de 8-12 gentagelser af ca. 70 % maxvægt i 3 sæt for hver muskelgruppe, og med træning 2 – 3 gange i ugen. Derfor bør det også være lige så let at implementere i hjemmet eller på et plejehjem, som det er alle mulige andre steder.
Der er altså ingen undskyldninger for ikke at komme i gang med at styrketræne, og er du sundhedspersonale, så bør du i den grad stimulere til, at de ældre kommer igang.