Krykker hjælpe os til at holde os oppe og bevæge os fremad, når vi er svagt gående pga. manglende kræfter eller skader i benet – men hvilke krykker skal du vælge, hvor finder du dem billigst, og hvordan bruger du egentlig krykkerne bedst muligt?
I denne guide kan du læse alt, du skal vide om brugen af krykker, og derudover finder du de bedste tilbud på den type af krykker, du har behov for.
Albuekrykke med blødt greb
Vi lægger ud med en enkel men effektiv krykke med albuestøtte. Krykken er lavet i aluminium og sort plastik for at veje så lidt, som muligt.
- Blød belægning på grebet
- Justerbar højde på 78-103 cm
- Skridsikker bund
Du justerer højden ved at skubbe de to dele sammen eller trække dem fra hinanden.
Læs mere om albuekrykken og se prisen hos LivetSomSenior.dk
Højdejusterbar albuestok
Denne krykke eller albuestok minder om ovenstående, dog har denne en anderledes grå farve, som er mere traditionel end den sorte.
- Justerbar højde på 73-97 cm
- Solid krykke i aluminium
- Skridsikker gummifod
Krykken er lavet i kraftigt aluminium for letvægt og holdbarhed, og foden er i skridsikker gummi for højere sikkerhed.
Læs mere om den højdejusterbare albuestok og se prisen hos LivetSomSenior.dk
Trustcare Let’s Twist Again krykker
Svenske Trustcare har lavet dette sæt af to krykker, som er tilpasset specifikt til hhv. højre og venstre hånd.
- Ergonomisk greb til højre og venstre hånd
- Elegant design
- Justerbar højde på 80-100 cm
Designet sikrer en god støtte, stabilitet og et mere behageligt greb på hver krykke, da de er tilpasset højre og venstre side.
Læs mere om Trustcare Let’s Twist Again krykkerne og se prisen hos LivetSomSenior.dk
RollerMate G2 Basic krykke med hjul
Sidste model på listen er denne multifunktionelle krykke med hjul og net, som du nemt kan folde ud eller sammen, når den ikke skal bruges.
- Vejer 2,5k inkl. sort nylontaske
- Justerbar højde på håndtag på 76-90 cm
- Kan foldes sammen og fylde minimalt
Den virker som et godt alternativ til dig, der har brug for mere end en spadserestok, men som ikke har behov for en rollator endnu.
Læs mere om RollerMate G2 Basic krykken med hjul og se prisen hos GloriaMundiCare.dk
Guide: Sådan bruger og går du med krykker
Det kan umiddelbart virker som en meget simpel og nem opgave at gå med krykker, hvis man ikke har prøvet det før. Virkeligheden vil dog imidlertid overraske de fleste, når først de får brug det notoriske hjælpemiddel – det er nemlig langt hårdere for kroppen, end du måske lige regner med.
Det allerførste du skal gøre, er at få indstillet højden på dine krykker, så de passer perfekt til din egen højde. Dette skyldes to ting:
- Hvis krykken er indstillet for lavt, kommer du hurtigt til at få afsindig ondt i ryggen, fordi du konstant krummer den og bøjer dig forover. Omvendt kan håndtaget på dine krykker også være indstillet til at sidde for højt oppe, hvormed du presser dine skuldrer unødvendigt meget
- Dernæst er der den helt simple grund til at bruge korrekt indstilling af højden på krykken, at du får meget lettere ved at bevæge dig rundt, når din krop bliver belastet mindst muligt
For at få en god højde på krykken skal du indstille højden på selve håndtaget. Det er forholdsvis nemt på de fleste krykker, du kan få i dag, og typisk skal du blot bruge den lille klik-lås, som er monteret på krykken.
Sørg for, at du står med ret ryg og slapper af i skuldrer og arme. Indstil så højden, så håndtaget på krykken er ca. ud for dine håndled – evt. mens du bukker minimalt i albuerne, men ikke mere, end at det fortsat forekommer naturligt for dig.
Ovenstående råd gælder for alle krykker og alle brugere, uanset hvad din grund til at gå med krykker er.
Når det gælder gangart, så vil det også typisk gælde for alle, at man skal bruge sin arm eller sine arme til at mindske belastning så meget som muligt i det område på kroppen, der har ondt eller ikke fungerer optimalt.
Hvis du f.eks. har problemer med højre ben, så vil du bruge to krykker samt dit raske venstre ben til at bære kropsvægten.
Er du blot en lille smule gangbesværet, så kan det ofte være rigeligt kun at bruge en enkelt krykke, som lige tager den være aflastning for dig, når du bevæger dig rundt. Her kan en spadserestok måske også være god nok, men det afhænger fuldstændig af, hvor meget du har brug for at aflaste f.eks. dit ben.
En stok er nemlig ikke god til at lægge hele kropsvægten oven på, hvorimod en krykke med albuestøtte kan hjælpe mere effektivt.