Annonce:

Du har hørt det før: Spis dine grøntsager. Men faktum er, at selv om du spiser sundt og afbalanceret, er der nogle næringsstoffer, du måske ikke får nok af – selv om du tror, du ved, hvad du skal spise I dag, har vi et utroligt travlt liv og løber ofte fra den ene ting til den anden uden megen tid til at lave mad eller købe ind. Og når vi har en smule tid tilovers, har vi en tendens til at tænde for vores yndlings-tv-program i stedet for at lave mad (eller købe ind). Alt dette betyder, at vi kan gå glip af vigtige næringsstoffer som D-vitamin og omega-3-fedtsyrer. Den gode nyhed? Det kræver mindre end du tror.

Spis dine grøntsager

Grøntsager er en af de bedste kilder til protein, fibre og mange mineraler som f.eks. jern, calcium og magnesium. Frugt indeholder også masser af gavnlige vitaminer og antioxidanter, der kan hjælpe med at beskytte din krop mod skader forårsaget af skadelige frie radikaler. Alt dette uden at det tager for meget tid eller penge.

Få nok protein og kulhydrater til din kropstype

Protein er ansvarlig for mange af kroppens funktioner, herunder opbygning og reparation af muskler (dine egne og de celler, der udgør dine organer) samt fremstilling af hormoner. Protein findes i magert kød, fisk, æg, linser og bønner. Kulhydrater er hovedsagelig sukkerstoffer, som din krop bruger til energi – når du løber. Det er vigtigt at få den rette mængde af begge dele for at holde din krop sund og rask.

Hvor meget protein har du brug for? Svaret afhænger af din størrelse, dit køn, din alder, dit aktivitetsniveau og din type muskelvæv (f.eks. om det hovedsageligt består af langsomme eller hurtige trækfibre), du har.

Husk D-vitamin og Omega-3

Lad os se det i øjnene: Mindst en tredjedel af os har mangel på D-vitamin, som er afgørende for et godt helbred og immunforsvar. Omega-3-fedtsyrer hjælper med at reducere inflammation i hele kroppen, og dermed, med at forebygge sygdomme.

Hvad skal jeg så gøre? Det bedste er ofte at få nok D-vitamin og omega-3 fra din kost – især hvis du ikke får nok sollys (se vores infografik for at få tips om hvor meget).

Ligevægtsindtag som minimum/maksimum

Sørg for, at du ikke overskrider det anbefalede daglige indtag, ellers kan det gå ud over din krop. Din krop har brug for: 85 g protein om dagen (svarende til et lille kyllingebryst), 200 g kulhydrater, hvoraf det meste skal komme fra frugt og grønt, 15 g fibre om dagen (et halvt stort æble), 7,5 g jern (ca. to skiver brød) og 10 mikrogram D-vitamin (svarende til mængden i et æg). Hvis du holder dig indenfor disse parametre, så er dit ligevægtsindtag som det skal være.

Related Posts