Et løberknæ er som regel en skade, der opstår ved, at du har overbelastet dit knæ for meget. Skaden ses typisk hos løbere, som enten er begyndt at løbe i en ny type løbesko, eller som har skiftet terræn. Endvidere opstår den ofte hos løbere, der ikke har fået skiftet løbesko i tide, eller som pludselig har øget deres foretrukne løbedistance eller træningsintensitet. Endelig kan løberknæ også forekomme hos personer, der har meget svage hoftemuskler. Du kan læse meget mere om, hvordan du helt konkret behandler et løberknæ her på siden.

Hvordan ved man, at man har løberknæ?

Er du i tvivl om, hvorvidt du har løberknæ eller ej? I så fald bør du lægge mærke til, om du har smerter lidt over knæet og udvendigt på knæet. Disse smerter vil forekomme, når du løber, og de vil som regel indfinde sig efter et par kilometers løb. Endvidere vil du kunne mærke, at du er meget øm, når du trykker på ydersiden af dit ben, og det skal være omkring tre centimeter over ledlinjen. Vil du fremprovokere smerten, kan du forsøge at vugge frem og tilbage på ét ben, imens du har dit ben let bøjet. Er du meget hårdt ramt, vil du opleve, at smerten kommer bare ved, at du går op og ned ad en trappe.

Nedsæt din træning væsentligt – hold pause i fire til seks uger

Når det kommer til behandling af løberknæ, omfatter det allerførst, at du naturligvis sørger for at nedsætte din træning væsentligt. I den forbindelse kan du med fordel holde en pause på minimum fire til seks uger. Samtidig bør du begynde på en systematisk udspænding hver dag af det udvendige senebånd. Denne løber fra din balde og ned til knæet. Herudover er det også vigtigt, at du sørger for at udspænde alle øvrige muskler og sener, der er i dit ben. Endelig bør du også udstrække alle musklerne og senerne i det andet ben. Ved at udspænde kan du smidiggøre og forlænge senen, hvilket resulterer i, at den irriteres i mindre grad. Du kan få en fysioterapeut til at lære dig om de relevante øvelser i den forbindelse.

Hold dit knæ varmt, mens du løber

Har du løberknæ, er det også vigtigt, at du sørger for at holde dit knæ meget varmt, mens du løber. Til dette kan du med fordel bruge et knæbind, som kan købes i flere sportsforretninger. Ydermere bør du huske på at varme rigtig godt op, så du varmer muskler, led og sener godt op, ligesom du også skal strække godt ud. Det kan også være, at det er nødvendigt for dig at skifte til nogle nye sko. Det er desuden en god idé, hvis du arbejder på at få dit knæ og musklerne i hofteregionerne styrket. Her kan du bruge en træningselastik, som du fører om begge dine ben. Før det ene ben skråt til siden eller frem, mens du står på det andet ben, som er let bøjet. Husk at gentage denne øvelse med det andet ben også. På den måde styrkes muskulaturen ensartet.

Indlægget er annoncørbetalt.