Mange danskere sover ikke godt om natten, og det kan både være på grund af fysiske og psykiske symptomer. En god nattesøvn er vigtig for både børn og voksne, og der findes derfor forskellige hjælpemidler, der kan hjælpe mennesker med søvnproblemer. En af disse muligheder er brugen af en kugledyne, som er en dyne, der vejer mere og derfor stimulerer nervesystemet. Er du interesseret i at få en bedre nattesøvn, så får du i denne artikel viden om, hvordan en kugledyne kan hjælpe dig eller dine pårørende.

Hvad er en kugledyne?

En kugledyne fungerer som en alminelig dyne, der i stedet for fyld af dun eller fibre er fyldt med kugler. Disse kugler vejer mere end almineligt dynefyld, og derfor kan vægten have en beroligende effekt. Dynerne er enten fyldt med granulat, plastikkugler eller polystyren, og dynen kan speciellaves, så den hjælper et individ bedst muligt. Dynerne fås både til babyer, børn og voksne, så der findes kugledyner til alle aldersgrupper med forskellige behov.

Hvem hjælper kugledynen?

Dynen kan hjælpe mange forskellige mennesker, om de har diagnoser eller ej. Dog er dynen ideel til mennesker med:

  • Søvnproblemer
  • Psykiske lidelser
  • Neurologiske lidelser
  • Udviklingsforstyrrelser
  • Opmærksomhedsforstyrrelser

Dynen bruges ofte til børn med udviklingsforstyrrelser som forskellige former for autisme eller børn med opmærksomhedsforstyrrelser som ADHD. Dynen virker specielt godt på mennesker med ovenstående diagnoser, fordi dynen stimulerer deres nervesystem, og derfor giver dem mulighed for at slappe af.

Fordele ved kugledynen

Kugledyner har mange fordele. Først og fremmest hjælper dynerne mennesker med søvnbesvær ved at give dem mulighed for at få bedre nattesøvn. Kugledynen virker ved, at kuglernes vægt stimulerer sanserne og vejer kroppen ned, hvilket kan give brugeren en følelse af tryghed. Derudover giver kugledynerne oftest brugerne en bedre kropsbevidsthed ved at stimulere berøringssansen, og derfor er den god til mennesker med angst og andre mentale udfordringer, heriblandt rastløshed. Derudover kan dynerne blandt andet bruges som et supplement til eller i stedet for medicin.

Det er også muligt at lave en kugledyne selv. Den kan eksempelvis laves af de runde kugler fra roll-on-deodoranter. Har du ikke selv mod på dette, findes der mennesker rundt omkring i Danmark, som tilbyder familier hjemmelavede dyner.

Ulemper ved kugledynen

Kugledynen har mange fordele, men desværre virker den ikke for alle, og nogle gange kan det derfor være nødvendigt at prøve forskellige typer med forskelligt fyld. Dog er kugledyner ofte meget dyre, og det kan være svært at få hjælp til betalingen. Dog kan du med nemme lån hurtigt få råd til dynen, så din eller din pårørendes søvn kan forbedres.

Alternativer til kugledynen

Som alternativ til kugledynen findes også kædedyner, der ofte er tungere end kugledynen. Kædedynen fungerer derudover på samme måde som kugledynen, hvor formålet er at give bedre indsovning og færre opvågninger i løbet af natten. Kædedynen laves ofte med stålkæder, men da de er fastgjorte til betrækket, larmer dynen ikke. De fleste kædedyner kan som kugledynerne nemt vaskes i en almindelig vaskemaskine.