Annonce: For mange er det stadig et stort skridt at overveje at gå til en psykolog. Det er enormt tabubelagt og det er ikke noget, man taler om. Men det er stille og roligt ved at vende og flere og flere finder ud af, at terapi og en god samtale hos en psykolog kan hjælpe på mange af de ting, nogle af os går rundt med.

For psykiske udfordringer og problemer er mere udbredt, end vi måske er klar over og en stor del af os vil i løbet af livet løbe ind i udfordringer, der skal håndteres professionelt af en psykolog.

Det anslås for eksempel, at 10-15% af alle danskere har en eller flere personlighedsforstyrrelser og det er således en ret udbredt diagnose. De fleste har kun lette symptomer og vil derfor ikke have brug for hjælp, men en stor det vil have brug for behandling.

Ifølge Psykiatrifonden har omkring 6-7% af alle danskere en eller anden fobi – altså at vi er bange eller har angst for noget. Og det er flere kvinder end mænd, der har angst.

PTSD forbinder vi ofte med krig, men andre stærke oplevelser kan også give denne stressreaktion. Faktisk har lidt over 2% af hele den europæiske befolkning PTSD. Igen er det flere kvinder end mænd og flere unge end ældre, der får PTSD.

Blandt børn og unge er antallet af personer, der får spiseforstyrrelser mere end fordoblet de sidste 10 år – her er det stort set kun piger, der bliver ramt.

Endelig er der den helt store ”folkesygdom” depression, som 8% af befolkningen i løbet af et år lider af og hvor livstidsrisikoen er 17-18% (tal fra psykiatrifonden). Det er altså næsten hver 5. person, der på et eller andet tidspunkt i løbet af deres liv vil opleve en depression.

Dette er kun nogle få diagnoser, men tendensen er klar: Mange af os vil få lidelser i løbet af livet, der skal behandles af en psykolog og antallet er stigende.

Hvad kan du få ud af en psykolog?

Først og fremmest kan du få hjælp med de problemer du slås med. En psykolog bruger først og fremmest samtale som sit værktøj og det kan meget hurtigt mærkes om samtalen eller terapien hjælper eller ej.

De første samtaler går på at finde ud af, hvad der eventuelt er galt og om der overhovedet skal stilles en diagnose. Det kan jo for eksempel være, at du bare er ked af det, uden du har en depression. Dernæst skal samtalen drejes over mod, at du får det bedre og enten kan leve bedre med dine udfordringer eller måske helt blive helbredt for dem.

For at psykologhjælp skal virke er det enormt vigtigt, at man som klient oplever at tale med et medmenneske og ikke en autoritet, der søger at forholde sig objektivt til ens vanskeligheder. Fordelen ved at tale med en psykolog er netop, at psykologen er i stand til at åbne op for nye perspektiver, ændre ved fastlåste tankemønstre og bane vejen for ændring af en uhensigtsmæssig adfærd.

Når det tillidsforhold er skabt, kan du virkelig nå langt.

Related Posts