Alkoholdemens er en afart af demens, som kommer til udtryk på forskellig vis, i forskellige former, og som rammer personer, der har et overforbrug af alkohol.

I denne guide dykker vi længere ned i, hvad demensformen egentlig er for en størrelse, hvordan symptomer og faresignalerne ser ud, konsekvenserne ved sygdommen, samt hvad du kan gøre for at behandle demensen.

Hvad er alkoholdemens?

Alkoholdemens er kort fortalt en form for demens, som kan optræde hos personer med et stærkt overforbrug af alkohol over en længere periode.

Nærmere bestemt skyldes sygdommen, at alkoholen går ind og påvirker og skader hjernecellerne, hvis kroppen konstant er under alkoholpåvirkning.

Personer, som er ramt af alkoholdemens, kan desuden få forværret deres situation, hvis der sideløbende foregår en fejlernæring – og dette vil der oftest gøre, da personer med alkoholdemens ikke husker eller har styr på at opretholde en ordentlig og sund kost.

I modsætning til andre demenssygdomme, så kan alkoholdemens heldigvis helbredes og gå helt væk med tiden. Dette kommer vi nærmere ind på længere nede i denne guide. Men det er værd at hæfte sig ved, at der rent faktisk er en vej ud af sygdommen, hvilket kan være en rar viden at have som f.eks. pårørende.

Hvad er symptomerne på alkoholdemens?

Der er mange forskellige symptomer på alkoholdemens, da sygdommen viser sig i forskellige former afhængig af den enkelte person samt deres forbrug af alkohol.

Overordnet set vil de allerhyppigste symptomer være generel forvirring, hukommelsessvigt og indlæringsproblemer.

Den demensramte kan være forvirret over forhold såsom tid og sted, og det ofte medfølgende hukommelsessvigt kan give yderligere problemer.

Personen kan føre samtaler og fortælle de præcis samme historier igen og igen, da vedkommende ganske enkelt ikke kan huske, at han eller hun lige har fortalt netop denne historie for få minutter siden. Det kan også komme til udtryk i form af gentagne ens spørgsmål om det samme emne.

Derudover findes der også en række andre symptomer på alkoholdemens:

 • Langsom gang
 • Manglende motivation i hverdagen
 • Nedtrykthed
 • Klinisk depression
 • Dårligere koncentrationsevne
 • Problemer med koordinationen
 • Lammelse af øjenmusklerne
 • Generelle personlighedsændringer

Derudover kan du som pårørende holder øje med flere symptomer såsom begyndende ændringer i personligheden, f.eks. vrede, frustration, paranoia, hæmningstab, frygt for at være alene mv. Læs mere om at være pårørende til alkoholikere her.

Hvordan behandler man alkoholdemens?

Det er heldigvis muligt at behandle alkoholdemens i modsætning til f.eks. Alzheimers, Parkinsons og andre demensrelaterede sygdomme.

Og derudover er behandlingsmetoden meget enkel, selvom den kan være svær for vedkommende at gennemføre: Det drejer sig simpelthen om at stoppe alkoholindtaget 100 %.

Derudover hjælper det gevaldigt på forløbet, hvis patienten samtidig opbygger og vedholder en sund ernæring.

Værd at vide om behandlingen:

 • Det tager ca. to år for en patient at blive fuldstændig behandlet for alkoholdemens
 • Omkring 50 % af behandlede patienter bliver delvist helbredt, hvormed de stadig kan have brug for hjælp i hverdagen
 • Omkring 25 % af alle sygdomsramte bliver komplet helbredt efter forløbet
 • De sidste 25 % kan hverken helbredes helt eller delvist, da det mislykkes af forskellige årsager

Vil du vide mere?

Bliv klogere på alkoholmisbrug hos danskmisbrugsbehandling.dk.

Annoncørbetalt indhold.