Her i januar kan det være svært at holde humøret og både den mentale og fysiske sundhed i tops. Dagene er mørke, korte og det er koldt. Men det er ingen undskyldning for at gå helt i stå.

Der er en række ganske fine metoder til at booste ens sundhed – her kommer tre gode tips.

Gåture – alt tæller

En af de ypperste grunde til, at vi danskere kommer i dårligt humør om vinteren er, at vi ikke kommer udendørs nok.

Det er da ganske vist også svært at finde motivationen til at komme ud, når dagene “slutter” kl 15 om eftermiddagen og det derefter bare er mørkt.

Vi kender vist allesammen følelsen af at komme hjem fra arbejde og det allerede har været mørkt et par timer. Det er sjældent at man har den helt store lyst til at gå en tur. Derfor kan det give god mening at forsøge at lægge sine gåture midt på dagen.

Hvis du har mulighed for at lægge en 30 minutters gåtur midt på dagen, hvor der er lyst, så bør du virkelig overveje det – og så ellers “bare” arbejde de 30 min længere senere på dagen.

Hvilket bringer mig til næste punkt…

D-vitamin

Vi danskere får ganske enkelt ikke d-vitamin nok om vinteren. Derfor skal vi forsøge at komme så meget udendørs som muligt, når solen titter frem. Men det giver også rigtig god mening at tage d-vitamin tilskud i vinterhalvåret.

Sundhedsstyrelsen anbefaler alle voksne at tage 10 mikrogram d-vitamin om dagen i vinterhalvåret.

Det er desværre prisen for at bo heroppe mod Nord, hvor solen ikke titter så meget frem om vinteren. Hvis du har pengene til det kan det også være en god idé at lægge en årlig rejse til Syden ind i januar for at få noget sol.

Uden at skulle bruge for længe i flyveren kan du bl.a. rejse til de kanariske øer, Egypten eller Dubai hvis det skal være rigtig varmt.

Spis sundt, men nyd at “falde i”

Det er i endnu højere grad vigtigere at spise sundt om vinteren. Med sundt forstås masser af grøntsager, magert kød og generelt en proteinrig, varieret kost. Det er også en rigtig god idé at spise masser af fiber, hvor fødevarer som broccoli og rugbrød i særdeleshed scorer højt.

Supper er også en klassisk dansk vinterret, men det kan give god mening at skifte de hvide melboller ud med en salat ved siden af, så der også kommer grøntsager ind. Det vil din krop og dermed også din hjerne takke dig for.

Det er dog også vigtigt, at alt er med måde. Husk at det er helt normalt at spise en pizza i ny og næ – det sker der vitterligt intet ved. Faktisk kan det være rigtig fint for ens mentale helbred at spise de her “usunde” madvarer – i særdeleshed om vinteren, hvor det hele kan være lidt træls.

Derfor er det også vigtigt, at du ikke “slår dig selv i hovedet” over at ‘falde i’ og spise usundt. Du kan eventuelt sigte efter at spise sundt 80% af måltiderne og så nyde de mere syndige retter 20% af dine måltider.

Så er der balance, hvilket er sundt.

Related Posts